Direktlänk till inlägg 31 augusti 2014

Shiraz, söndag

Av Anders - 31 augusti 2014 23:00

Guidad tur i Shiraz. Trevlig guide som kunde engelska, men mestadels översatte Maryam. På de allra flesta muséer fanns det skyltat på engelska. Först Narenjestan-huset. Bland annat guvernörsresidens. Intill det ett vaxmuseum med dockor från olika historiska epoker (och sådana finns det gott om). I sällskapet en läkarfamilj med son som läste första året på läkarutbildning i Tabriz, pappa kardiolog, mamma, farmor och en son till. Sedan mor och dotter bosatta i Madrid, dottern jämngammal med Sofia, och kunde också persiska, men kanske inte lika bra. Fortsatte till fyrkantigt slott, Arge Karimkhan, från 1700-talet, sista gången Shiraz var huvudstad. Karim Khan hade tydligen haft goda kontakter med Europa. Hantverkare hade utställning. Mest imponerad blev jag av den som gjorde mönster på brickor och askar. Tryckte in metalltråd, nöp av med hovtång och tryckte till. Vitt med ben av kamel.

Sen en moske och hammam.


Vilade eftermiddag, och sen ut på stan. Ett gäng européer på åtta likadana BMW-motorcyklar rullade in på hotellet. De åkte sidenvägen till Kina, till minne av att uppfinningen papper kom till Europa den vägen. Något osäkert när det skedde, men nog var det en händelse att uppmärksamma. NextStory stod det på deras packväskor. Hittade en hemsida om deras expedition.


Letade skavsårsplåster och hittade istället billig medicinsk utrustning. Oftalmoskop för några hundra. Hantverk var också billigare än på Arge Karimkhan. Åkte runt och tänkte bl a titta på en helgedom där åttonde imamens bror är begravd, och de mest troende går dit för att bli botade från allehanda krämpor, mot betalning naturligtvis. Maryam skulle vara tvungen att ha chador, och det var lång kö, så vi vände. Åt sen iransk pizza. Lite åt pan-pizzahållet. Köttfärs, naturligtvis ingen skinka. Ketchup och majonnäs till. Och ännu en variant på alkoholfri maltdryck.


 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders - 7 september 2014 23:00

Taxi från Alisadr efter frukost på Coffee Shop – de hade inte kaffe på hotellet.   Motorväg mellan Hamedan och Sanandaj delvis under byggnad. Den här motorvägen utan trafikplatser med broar. Ska man svänga vänster, så blir det först höger, ...

Av Anders - 6 september 2014 23:00


  axi Kom fram till Hamedan på morgonen, taxi till hotell vid Alisadr-grottorna en sex mil norrut. Vilade en stund efter frukost och sen gick vi ner i grottorna. Cirka 11 km gångar, till stora delar alldeles lagom vattenfyllda för att man skulle kun...

Av Anders - 5 september 2014 23:00

Ut till mosken med de svajande minareterna. Jättelustig. Köpte PC-spel för 12 kr styck. Med hologramsigill, ”så det måste ju vara äkta”. Obs att jag är för gammal för ironi. Sen till en park med fåglar, fjärilar och reptiler, men det va...

Av Anders - 4 september 2014 23:00


Runt i Isfahan. Armenisk kyrka med målningar på nästan varenda kvadratmeter.    Guldaffärer, typ världens största torg/park. Moské med kupol som det ekade 7 gånger under. Presentshoppande. Maryams väninna hade jobbat som sjuksköterska och nyligen gå...

Av Anders - 3 september 2014 23:00

Åker från Shiraz på kvällen. Checkade ut vid 13-tiden, sen gick Maryam för att leta frisör, ville vara nyfixad i håret tills hon skulle träffa en vän. Satt ett tag i hotellobbyn, sen ut till ett av shah-familjens palats som nu var delvis militärmuseu...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se