Direktlänk till inlägg 27 augusti 2014

Till Iran

Av Anders - 27 augusti 2014 22:30

Nu är jag i Facebooklöst land. Jag får meddelanden om uppdateringar, men kommer inte åt att läsa eller skriva nåt där. Det är ju blockerat i Iran. Då finns ju lyckligtvis den här igendammade gamla bloggen. Och säkert en massa alternativ som jag inte kommit på än.


Här kommer jag i mån av tillgång på Internet försöka lägga ut lite texter och kanske bilder från min resa med nya kärleken Maryam till hennes släkt mm i Iran.


I Iran kan man inte använda Visa eller andra vanlig kontokort. Antingen för man över pengar i förväg via någon förmedlare, s k sarafi, eller så tar man med kontakter och växlar på plats. Man skaffar ett konto så man kan använda iranskt bankomatkort. Sen funkar det som vanligt betalkort, med den lilla skillnaden att man säger koden till affären/restaurangen i stället för att knappa själv. 


Flyg 12.30 Iran Air, men inte någon av deras slitna Boeingmaskiner som de inte får köpa reservdelar till pga sanktioner från USA. Det här var en Airbus A300 någonting. Film med engelsk text om en medelålders änkeman, aqa Yousef, som städar i andras hem och sprider glädje, men själv är bekymrad över dottern. Det kommer fram att hon inte repeterar för en teaterpjäs, utan träffar en läkare som pappan städar åt. Pappan genomgår en kris när han upptäcker det, och att hon håller på att skaffa visum till Kanada. Dit har hennes bror emigrerat och övergett sin fru och barn. Verkar lösa sig till slut, dottern tar med pappan till Kanada.


Framme på IKIA 21.30 lokal tid möts vi av Nahid, Maryams syster. Taxi i varm svart natt till andra änden av stan. Maryams mamma Iran är redan där, gråhårig liten dam med varmt leende och nära till skratt. Önskar jag förstått mer persiska. Planen var först att åka till Iran någon gång nästa år, och bara ta någon sista minuten-resa till Turkiet nu. Fanns dock inget som kändes prisvärt.


Det går för övrigt blixtsnabbt att surfa upp 1000 SEK med dataroaming. Någon synkning av stegräknare, ett par tittar på Facebook, några mail. Möjligen har den försökt att ladda upp foton. Lägger i alla fall ner försöket att använda egen trådlös surf.


Somnade utan bekymmer.

   

Iran · Resa
 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders - 7 september 2014 23:00

Taxi från Alisadr efter frukost på Coffee Shop – de hade inte kaffe på hotellet.   Motorväg mellan Hamedan och Sanandaj delvis under byggnad. Den här motorvägen utan trafikplatser med broar. Ska man svänga vänster, så blir det först höger, ...

Av Anders - 6 september 2014 23:00


  axi Kom fram till Hamedan på morgonen, taxi till hotell vid Alisadr-grottorna en sex mil norrut. Vilade en stund efter frukost och sen gick vi ner i grottorna. Cirka 11 km gångar, till stora delar alldeles lagom vattenfyllda för att man skulle kun...

Av Anders - 5 september 2014 23:00

Ut till mosken med de svajande minareterna. Jättelustig. Köpte PC-spel för 12 kr styck. Med hologramsigill, ”så det måste ju vara äkta”. Obs att jag är för gammal för ironi. Sen till en park med fåglar, fjärilar och reptiler, men det va...

Av Anders - 4 september 2014 23:00


Runt i Isfahan. Armenisk kyrka med målningar på nästan varenda kvadratmeter.    Guldaffärer, typ världens största torg/park. Moské med kupol som det ekade 7 gånger under. Presentshoppande. Maryams väninna hade jobbat som sjuksköterska och nyligen gå...

Av Anders - 3 september 2014 23:00

Åker från Shiraz på kvällen. Checkade ut vid 13-tiden, sen gick Maryam för att leta frisör, ville vara nyfixad i håret tills hon skulle träffa en vän. Satt ett tag i hotellobbyn, sen ut till ett av shah-familjens palats som nu var delvis militärmuseu...

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se