Direktlänk till inlägg 22 januari 2008

Positivt manligt - positivt kvinnligt

Av Anders - 22 januari 2008 19:22

Precis som Fru Fundersam såg jag också på första Beckman, Ohlson och Can. Ett samtalsprogram. Och frågan var: är det synd om männen?


Jag gillade också formen på programmet. Det var inte åsiktstävling, utan just samtal. Och i alla fall jag tyckte jag fick några nya vinklar. Maja Lundbäck, som formulerade brödraskap som alternativ till patriarkat som beskrivning av den konserverande manliga maktstrukten. Patriarkat leder ju faktiskt tanken till att det finns en enda överpatriark, och så är det väl inte någon som har menat.


Och runt brödraskap hade Enzo Aneröd en del kloka tankar. Fast det är långt ifrån bara inom de hel- eller halvkriminella brödraskapen som kvinnligt används som nedsättande. Jag kommer ju att tänka på idrotten också. Någon som kommer ihåg hockeytränaren som lät 11-12-åriga pojkar skrika: "Hur är f*ttan? Blöt och svampig! Hur är k*ken? Stark och hård!" Och det var väl inte så svårt att gissa vilket man skulle vara som hockeyspelare.


Men kanske kärnfrågan i programmet var om det fanns en positiv manlighet. Ja, det borde det väl göra, tänker man ju först, men följdfrågan blir: vad är i så fall kvinnlighet? Och då var det inte lika lätt längre. Går det att tänka sig egenskaper som skulle vara bra att ha för en man, men inte för en kvinna? Intelligens? Styrka? Pålitlighet? Konsekvens? Flexibilitet?


Inför såna frågor har jag svårt att inte se mig som likhetsfeminist, men det innebär ju inte att alla människor ska vara lika. (Varför måste man öht påpeka det?)


Jag har bara så svårt att se varför man måste vara tvungen att sträva efter ett visst sätt att vara enbart på grund av sitt kön.

 
 
Fru Fundersam samtalar vidare

Fru Fundersam samtalar vidare

23 januari 2008 13:25

Ja, de där frågorna är inte så lätta, när man tänker lite längre.
JAg frågade min man om vad han såg som den främsta positiva manlighetsegenskapen. Gå in tillmig igen och läs vad han svarade.
Vi får fundera vidare!!!

http://frufundersam.bloggagratis.se

 
Ingen bild

dottern

23 januari 2008 22:59

Du kanske borde läsa lite om queerfeminism? Vad är det som säger att det bara finns två kön? Ganska mycket talar emot. Och vad är biologiskt, socialt och mentalt kön? En annan intressant tanke är att kolla på ojämlikheterna INOM könskategorierna.

Var det synd om männen förresten? Jag missade att kolla på programmet :o)
Ses på fredag.

 
Ingen bild

A

23 januari 2008 23:25

jag placerar dig i skaran vettiga män =)
man blir glad

 
Anders

Anders

24 januari 2008 12:51

Till min dotter: javisst kan man ifrågasätta tvåkönsuppdelningen, men i utgångspunkten för det här programmet var det inte ens givet att det fanns någon maktordning att förändra. Enligt Pär Ström var det synd om männen, eller lika mycket feminismen som var maktgalen, och den hade upphöjts till nästan statsreligion. Ack, om det vore sant... De andra deltagarna tyckte jag nog i stort sett ignorerade honom, och resonerade sinsemellan.

Inom genusforskningen läste jag för övrigt en uppsats nyss där man till och med ifrågasätter dikotomin kön - genus. Utifrån en fenomenologisk ansats, att könet aldrig är objektivt, utan i högsta grad något man lever.

http://ysse.bloggagratis.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders - 7 september 2014 23:00

Taxi från Alisadr efter frukost på Coffee Shop – de hade inte kaffe på hotellet.   Motorväg mellan Hamedan och Sanandaj delvis under byggnad. Den här motorvägen utan trafikplatser med broar. Ska man svänga vänster, så blir det först höger, ...

Av Anders - 6 september 2014 23:00


  axi Kom fram till Hamedan på morgonen, taxi till hotell vid Alisadr-grottorna en sex mil norrut. Vilade en stund efter frukost och sen gick vi ner i grottorna. Cirka 11 km gångar, till stora delar alldeles lagom vattenfyllda för att man skulle kun...

Av Anders - 5 september 2014 23:00

Ut till mosken med de svajande minareterna. Jättelustig. Köpte PC-spel för 12 kr styck. Med hologramsigill, ”så det måste ju vara äkta”. Obs att jag är för gammal för ironi. Sen till en park med fåglar, fjärilar och reptiler, men det va...

Av Anders - 4 september 2014 23:00


Runt i Isfahan. Armenisk kyrka med målningar på nästan varenda kvadratmeter.    Guldaffärer, typ världens största torg/park. Moské med kupol som det ekade 7 gånger under. Presentshoppande. Maryams väninna hade jobbat som sjuksköterska och nyligen gå...

Av Anders - 3 september 2014 23:00

Åker från Shiraz på kvällen. Checkade ut vid 13-tiden, sen gick Maryam för att leta frisör, ville vara nyfixad i håret tills hon skulle träffa en vän. Satt ett tag i hotellobbyn, sen ut till ett av shah-familjens palats som nu var delvis militärmuseu...

Ovido - Quiz & Flashcards